Napoje dla pracowników: kiedy i co musi znaleźć się w firmowej kuchni?

Napoje dla pracownikówZapewnienie wody dla pracowników jest obowiązkiem każdego pracodawcy, bez względu na warunki pracy. Istnieje jednak kilka sytuacji, w których szef musi bardziej zadbać o dostarczenie swoim podwładnym picia. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, na jakie napoje mogą liczyć pracownicy oraz co grozi pracodawcy, który nie wywiąże się ze swoich obowiązków.

Woda dla pracowników - kiedy pracodawca musi ją zapewnić?

Napój chłodzący w miejscu pracy to nie dobra wola pracodawcy, ale jego obowiązek. Jak wynika z rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 roku w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, pracodawca jest zobowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje. Jeśli szef nie wywiąże się z tego obowiązku, pracownicy powinni zgłosić ten fakt do Państwowej Inspekcji Pracy. Ta z kolei może nałożyć na pracodawcę karę grzywny w wysokości nawet 30 tys. złotych. Twój pracodawca nie wywiązuje się z obowiązków? Podziel się tym na forum: https://www.gowork.pl/forum.

Obowiązki pracodawcy w zakresie posiłków i napojów

W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, czytamy, że pracodawca musi zapewnić napoje profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują obowiązki zawodowe w warunkach szczególnie uciążliwych, a opisywanych jako:

  • gorący mikroklimat, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 stopni Celsjusza,
  • zimnego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1.000,
  • przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10 lub powyżej 25 stopni Celsjusza,
  • przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1.500 kcal (6.280 kJ) u mężczyzn i 1.000 kcal (4.187 kJ) u kobiet,
  • na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni Celsjusza.

Woda i inne napoje powinny być dostępne za darmo

Napoje dla pracowników przyznawane są nieodpłatnie. W zależności od warunków wykonywanej pracy powinny być one zimne lub ciepłe, a ich ilość powinna zaspokajać potrzeby osób zatrudnionych. Muszą być one także dostępne w ciągu całej zmiany roboczej. Co ważne, szef nie może zwolnić się z obowiązku zapewnienia swojej kadrze wody pitnej i zamiast tego wypłacić im ekwiwalent pieniężny.

Jakie napoje musi zapewnić pracodawca poza wodą? W mikroklimacie gorącym pracownicy powinni otrzymać dodatkowo napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy, na przykład izotoniczne.

Kawa i herbata dla pracowników biurowych : obowiązek czy dobra praktyka?

Część pracowników nie wyobraża sobie spędzenia ośmiu godzin w biurze bez przynajmniej jednej filiżanki kawy. Większość miejsc pracy jest wyposażona w ekspresy lub kawę rozpuszczalną. Niektóre zapewniają również bogaty wybór herbat, soków, napojów gazowanych, różnych rodzajów mleka, a także cukrów oraz słodzików. Nie oznacza to jednak, że tak dobrze wyposażona kuchnia jest standardem. W rzeczywistości to, czy pracodawca zagwarantuje swoim pracownikom kawę i herbatę zależy od jego dobrej woli. Obowiązek zapewniania ciepłych napojów spoczywa na nim tylko wtedy, gdy osoby zatrudnione wykonują swoje obowiązki zawodowe w szczególnie uciążliwych warunkach np. na otwartej przestrzeni i przy temperaturze poniżej 10 stopni Celsjusza.

Zakup herbaty i kawy dla pracowników to jednak jedna z dobrych praktyk, której cena jest niemal niezauważalna dla pracodawcy, a po wpisaniu go do kosztów prowadzenia działalności, potrafi być jeszcze niższa. Dostęp do napojów innych niż woda działa motywująco i sprawia, że pracownicy są bardziej wydajni, dlatego warto wprowadzić tę praktykę do swojej firmy.

Komentarze